Hvordan konflikter i team kan dempes ved at vi forstår mer om hverandres preferanser
Det finnes flere ulike måter å måle preferanser på. Vi benytter Jungiansk Typeindex og setter preferansene inn i et Team-kompass, for å se hvor Teamet har sine styrker og svakheter.
Med Jungiansk Typologi kartlegger vi preferanser langs 4 linjer, der hovedtrekkene er:
Henter energi |
Ekstrovert Einar |
Introvert Geir |
Lader batteriene sammen med andre eller på vår indre bane |
Kognitiv oppfattelse |
Sansing |
INtuisjon |
Hvordan vi leser verden omkring oss, detaljer først som danner det store bildet for Sanserne, eller motsatt for de iNtuitive |
Kognitiv avgjørelse |
Tenke |
Føle |
Avgjørelser tas med “hodet” eller med “hjertet”. |
Setter ut i livet |
avJøre |
oPpleve |
Liker orden og struktur, gjerne rask handling for avgJørerne og mer åpen for endring, fleksibilitet og avvente for nye muligheter for oPpleverne. |
Vi har i en tidligere artikkel beskrevet en gryende konflikt mellom Einar og Geir, og viser her et utdrag fra en kartlegging av preferansene til de to kollegaene.
Husk: Preferansene er mye mer nyansert enn vi kort kan forklare her. En viktig observasjon er også at vi er i stand til å være på alle arenaer, men ikke SAMTIDIG.
Utdrag fra kartleggingen av preferansene til Einar og Geir
Et spørreskjema med gode forklaringer og fyldig informasjon viste følgende resultat:
Typekoder:
Einar ESTP (1-Se, 2-Ti, 3-Fe, 4-Ni der e=ekstrovert og i=introvert) og
Geir INTJ (1-Ni, 2-Te, 3-Fi, 4-Se der e=ekstrovert og I=introvert).
Kartlegging av preferansene viste at Einar er Ekstrovert og Geir er Introvert. Dette betyr at det to har ulike preferanser for hvordan de henter energi. Einar ved å være ute blant andre mennesker, i Team, i møter og samvær med andre på arbeidsplassen. Geir trives egentlig godt alene. Han mestrer godt å være sammen med andre, men tapper “batteriet for energi” og søker gjerne også muligheten for å være en del alene. Kartleggingen viser også styrken i preferansen, og til sterkere den er, til sterkere vil det bli synlig for andre. En forskjell mellom de to vil også være at Geir er mer stille i møter, samtidig som Einar med fordel kan sette av litt rom for Inge sine meninger. Einar kan ha en tendens til å avbryte Geir når han prater, bare for å få bekreftet at han har forstått riktig. Geir oppfatter dette som mangel på interesse for det han sier.
Den kognitive oppfattelseslinjen viser også motsatte preferanser, der Einar, med Ekstrovert Sansing som kognitiv oppfattelse, har behov for ro og bruke sin indre bane til å tenke gjennom sakene og få oversikt over detaljer. Dette er I motsetning til Geir som har behov for å diskutere og snakke seg gjennom sine tanker (Ekstrovert Tenkning).
Den tredje funksjonen, den kognitive avgjørelseslinjen er tilsynelatende lik for begge. Men Einar vender sine følelser utover (Fe) samtidig som Geir vender følelsene innover (Fi). Dette kommer til utrykk ved at Einar blir sint og viser det gjennom språk og handling, men Geir vender det innover. Vi ser det på han, men han sier ingen ting.
Fjerdefunksjonen, vår minst brukte funksjon er der vi lett kan bli “Bambi på isen”. For Einar er denne introvert iNtuisjon som gjerne går på nytenkning og alternative måter å løse oppgaver på. Med Geir sin fjerdefunksjon derimot, er detaljer et stort problem, særlig i samtale og diskusjon med andre. Igjen ser vi at preferansene står i motstrid til hverandre.
Konklusjon
Typerapporter med sammendrag for både Einar og Geir, sammen med generell informasjon om preferanser basert på Jungiansk Typeindex gjorde det mer tydelig for begge at de hadde hver sin måte å både observere sine omgivelser på og hvordan de tok beslutning. Det som gjenstår, og som vi i denne omgang ikke har avklart, er hvor langt friksjonen mellom de to er kommet. Glasl sin konfliktstige viser 3 hovednivå, der første nivå går på sak, den neste på sak og person, og den siste der saken har forlatt arenaen, slik at bare personen gjenstår. For det siste nivået med sterke personlige motsetninger er det trolig svært vanskelig å finne noen løsning, og noen ganger er det rett og slett best at de involverte skiller lag.
Mer om kartlegging av preferanser og sammensetning av Team finner du på www.nooffice.no